Hyppää pääsisältöön
Front page
22.5.2019
Tags:
nettiyhteys
gigan yhteys
iot
älykoti

Mihin ihmeeseen tarvitaan gigan yhteyttä?

mihin tarvitaan gigan yhteyttä

Vielä muutama vuosi sitten myimme ”huippunopeaa” 24Mbit/s laajakaistayhteyttä hintaan 49 €/kk. Jo silloin oli tarve mahdollisimman nopeaan ja hyvän pingin tarjoavaan kaistaan, joka oli tarkoitettu erityisesti perheille, joissa pelattiin paljon online-pelejä. Paljon on vettä virrannut joessa sen jälkeen ja nyt samaan kuukausihintaan saa jo noin 42 kertaa nopeamman yhteyden; 1000Mbit/s.

Muutaman vuoden sisällä monen perheen kaistan tarve onkin merkittävästi lisääntynyt. Miksi huippunopeita yhteyksiä tarvitaan nykypäivänä?

Suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan

TV:n katsominen on muuttunut. Nykyään ohjelmia katsotaan silloin kuin itse halutaan, joko Smart-TV:n sovelluksista tai mobiililaitteen ruudulta. Nuoret katsovat jo ohjelmia enemmän mobiililaitteen ruudulta kuin perinteisestä TV-signaalista. Osa TV-sisällöistä ja urheilutapahtumista on siirtynyt vain suoratoistopalveluissa katsottavaksi ja sisällöt julkaistaan entistä enemmän myös paremmalla Ultra HD/4K –kuvanlaadulla. Se tarkoittaa, että verkkoyhteyden nopeussuositus on helposti 100Mbit/s, jotta katselu toimii ilman häiriötä.

Esports ja verkkopelaaminen

E-urheilu eli kilpapelaaminen tietokoneella tai konsolilla on kasvussa. Vuonna 2017 esportsilla oli jo globaalisti 380 miljoonaa seuraajaa ja kansainvälisesti yli 160 urheiluseuraa on perustanut oman esports-joukkueen. Olit sitten ammattilainen tai harrastaja, on selvää, että verkkopelaamisessa nopea verkkoyhteys on pelissä selviytymisen elinehto. Varsinkin jos pelataan tuhansien eurojen turnausvoitosta.

Kurkkaa video peliammattilaisen, Jere Alasen kommentit nettiyhteyden roolista pelaamisessa. 
 

Kodeistamme tulee älykoteja, jo osittain pakosta?

Termit älykoti ja IoT nousevat usein esille, ja siihen on syynsä. Nimittäin halusimme tai emme, olemme siirtymässä maailmaan, jossa kodistamme tulee älykkäämpi. Termeillä tarkoitetaan laitteita, jotka kytketään kotona verkkoon. Näitä laitteita ohjataan joko automaattisesti tai manuaalisesti esim. älypuhelimen sovelluksella.

Verkkoyhteyttä voivat käyttää siis jo perinteisen Smart-TV:n, mobiililaitteiden, pelikonsolin ja tietokoneiden lisäksi esim. ilmastointi, ovien lukitus, kodin lämmitys, valaistus, viihde-elektroniikka ja kodinkoneet. Jo nyt tyypillisessä perheessä on 9-15 laitetta, jotka ovat yhteydessä verkkoon.

Toistaiseksi ilman verkkoyhteyttä toimivia kodinkoneita on vielä myynnissä, mutta esimerkiksi Samsung on julkistanut, että vuoden 2020 aikana kaikissa yrityksen kodinkoneissa on verkkoyhteys. Suunta on siis selvä, halusimme tai emme, joudumme ennemmin tai myöhemmin kytkemään myös pesukoneen verkkoon.


Ns. loppusanat

Kuvitellaanpa tilanne, jossa Ville pelaa tosissaan CS: GO -peliturnausta, Maija katselee Netflixin 4K-sarjaa, isä Pekka tekee etätöitä ja perheen äiti Susanna kokkaa tabletin avulla olohuoneen sohvalta käsin säätäessään samalla kodin valaistusta puheohjauksella älykaiuttimen kautta. Räikeä ja hymy huulessa kirjoitettu esimerkki, mutta kuvastaa ainakin osittain monen perheen arkea nyt tai tulevaisuudessa. Näin ollen, jopa 1000Mbit/s yhteysnopeus on täysin perusteltu. Ja jos luulette, että tämä on se niin sanottu valokuidun huippunopeus, niin päätän kirjoitukseni vanhaan suomalaiseen sanontaan: "Ei tämä oo vasta ku alakusoittua."