puhelunvälittäjät ja kuitu
Tekniikka muuttuu, palvelut paranevat

Läpi vuosikymmenten tekniikka on kehittynyt ja muuttanut muotoaan. Nyt käynnissä on muutos lankapuhelinverkoista moderniin valokuituverkkoon. Vanhat puhelinverkot puhelintolpista puretaan pois ja maan alle on kaivettu toimialueellamme tuhansia kilometrejä kuitukaapelia.

Vanhojen lankapuhelinverkkojen teknologia ei vastaa enää kasvavia datansiirtotarpeita, mikä näkyy puhelinverkon käyttäjämäärien jatkuvana ja hyvin nopeana laskuna. Vanhan verkon ylläpidon kustannukset nousevat, samoin osat ja osaaminen niiden ylläpitämiseksi loppuvat. Suuri osa Lounean kupariverkoista on lisäksi sähköyhtiöiden pylväissä, joita poistuu nyt käytöstä sähköyhtiöiden viedessä kaapeleitaan maan alle.

Nykyaikaiset palvelut

Toimialueellamme iso osa asiakkaistamme on jo siirtynyt uusiin valokuitupalveluihin. Kurkkaa joko valokuitua saa sinun osoitteeseesi.

Kuitu ei kuitenkaan ole vastaus kaikkeen. Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä jokaiseen vanhaa tekniikkaa käyttävään asiakkaaseemme ja kartoitamme asiakkaan tarpeita parhaiten vastaavan ratkaisun. Lounean tuotevalikoimissa löydät korvaavat palvelut niin kuluttajille kuin yrityksillekin, jotka mahdollistavat mahdollisimman kivuttoman siirtymisen aikaa paremmin kestäviin tekniikoihin.

 

lapset tietokone riemu

Uudet ratkaisut nettiyhteyksiin.

Kuitu on internetin kuningas, muttei suinkaan ainoa ratkaisu kotisi vanhan kuparilaajakaistan korvaajaksi. Autamme myös siellä minne kuitu ei vielä yllä. Tutustu tarjontaan!

Lue lisää
puhelimessa tyttö

Lankapuhelin muuttaa muotoaan.

Langat puretaan mutta perinteinen puhelin ei katoa.  Soitat ja vastaat puheluihin yhtä helposti kuin ennenkin ja vanha numerosikin säilyy, tottakai. Eikä käy edes kalliiksi! 

Lue lisää
turvapuhelin ja ranneke

Turvapuhelin ja erityislaitteet

Turvapuhelin on tutuin ja tärkein puhelinlinjaa käyttävä palveluratkaisu muttei ainoa. Miten varmistat kriittisten 
palvelujen jatkumisen?

Lue lisää
Palveluiden päivitys yritykset

Palvelut yrityksille

Tarjoamme yritysasiakkaillemme modernit nettiyhteydet ja puheviestinnän palvelut. 

 

Lue lisää

Usein kysyttyjä kysymyksiä

YLEISTÄ KUPARIVERKKOJEN PURKAMISESTA

Kuulin, että Lounea purkaa loputkin kupariverkot tältä alueelta. Milloin se tapahtuu ja saadaanko tilalle valokuitu?

 • Kuparipalvelut loppuvat kaikilta alueilta viimeistään 31.7.2021. Eri alueilla on eri aikataulu:
  • Somero 30.4.
  • Salo 31.5.
  • Sastamala 30.6.
  • Forssa 31.7.
 • Pyrimme ensisijassa tarjoamaan ja rakentamaan korvaavan valokuidun kuparin tilalle. Siellä, missä valokuidun rakentaminen ei ole mahdollista tarjoamme nykyaikaisia, mobiiliperusteisia ratkaisuja.

 

Miksi kupariverkkoja ei enää ylläpidetä?

 • Kupariverkot kehitettiin alun perin lankapuhelinverkoiksi ja ne ovat palvelleet varsin hyvin viime vuosiin asti, myös datakäyttöön (Internet). Niiden teknologia ei vastaa enää kasvavia datansiirto-tarpeita, mikä näkyy kuparipalveluiden käyttäjämäärien jatkuvana ja nopeana laskuna. Taloudellisia perusteita vanhentuneen kupariverkon uusimiseen ja ylläpitämiseen ei enää löydy. Samoin osat ja osaaminen niiden ylläpitämiseksi loppuu. Suuri osa Lounean kupariverkoista on lisäksi sähköyhtiöiden pylväissä, joita nyt poistuu käytöstä, kun sähköyhtiöt vievät kaapeleitaan maan alle.
 • Lounea on investoinut jo yli 81 miljoonaa euroa valokuidun rakentamiseen ja kuidun piiriin tulee uusia alueita koko ajan.

 

Kuinka paljon Lounea itse säästää rahaa poistamalla kupariverkot käytöstä?

 • Kuparipalveluita käyttävien asiakkaiden määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosien aikana ja laskuvauhti vain kiihtyy. Pohja kupariliiketoiminnan kannattavuudelta sulaa pois jo parin seuraavan vuoden aikana. Hintoja pitäisi korottaa merkittävästi, jotta tappiot saataisiin katettua. Emme halua toimia näin, vaan tarjota asiakkaillemme taloudellisesti järkevät palvelut, jotka myös vastaavat nykyaikaisia tarpeita ja asiakkaiden odotuksia.
 • Lounea on investoinut jo yli 81 miljoonaa euroa valokuidun rakentamiseen ja sitä rakennetaan koko ajan lisää.

 

Onko muita Lounean alueita, joilla kupariverkot ovat vielä käytössä?

 • Kupariverkkoja on tällä hetkellä käytössä vielä Salon, Someron, Forssan ja sen naapurikuntien sekä Sastamalan alueella.´

 

Miten toimitaan, jos kupariverkkoon tulee vikaa jo ennen suunniteltua muutosaikataulua?

 • Riippuu hieman tapauksesta, mutta yleisesti ottaen on järkevintä lähteä hakemaan korvaavaa ratkaisua yhdessä asiakkaan kanssa saman tien, jos vanha verkko edellyttää korjausta. Lounealla on tarjota nykyaikaisia ja kustannustehokkaita vaihtoehtoja kuparin tilalle.

 

Keitä muutos koskee?

 • Muutos koskee niitä yrityksiä, pienyrittäjiä, yhteisöjä, julkishallintoa ja kotitalouksia, joiden palvelut pohjautuvat Lounean puhelinverkkoon Salon, Someron, Forssan ja sen naapurikuntien sekä Sastamalan alueella. Edellä mainittuja palveluita ovat esimerkiksi lankapuhelimen käyttö ja kupariin perustuvat ADSL-laajakaistapalvelut.
 • Muutos koskee myös niitä operaattoreita, jotka hyödyntävät Lounean kupariverkkoa toiminta-alueillamme.
   

Mitä riskejä muutokseen liittyy?

 • Valtaosa asiakkaistamme on jo aiemmin siirtynyt kuituun tai mobiiliin, joten meillä on hyvä kokemus tällaisista muutoksista jo entuudestaan.
 • Olemme ennakoineet muutostarpeen jo hyvissä ajoin ja tehneet suunnitelman muutoksen toteutuksesta asiakasryhmittäin ja alueittain tavalla, jolla voimme varmistaa riskittömän, häiriöttömän ja sujuvan siirtymisen korvaavan verkon ja palveluiden käyttöön.
   

Miten muut operaattorit, siirtyvätkö kaikki kuituun?

 • Emme voi muiden puolesta arvioida, miten he tulevat toimimaan. Malli saattaa vaihdella operaattoreittain, mutta esimerkiksi Telia lopetti kuparipalvelut jo vuonna 2019.. Lounea on investoinut jo yli 81 miljoonaa euroa valokuiden rakentamiseen ja rakennamme uusia kuitualueita koko ajan.

KUPARIVERKON PALVELUIDEN LOPETUS JA VERKON PURKU

Milloin kuparipalvelut lakkaavat?

 • Kuparipalvelut poistuvat alueittain siten, että kuparipalveluiden käyttö loppuu kokonaisuudessaan vuoden 2021 syksyyn mennessä.

 

Milloin kupariverkot puretaan?

 • Kupariverkkoja on purettu jo useampi vuosi. Kokonaisuudessaan vanha puhelinverkko poistuu käytöstä syksyllä 2021. Itse purkutyö ja tolppien purku jatkuu vielä ainakin vuoden 2022.

 

Puretaanko kaikki Lounean kupariverkot?

 • Kyllä, tarkoituksena on purkaa ja poistaa käytöstä kaikki Lounean kupariverkot (maanalaisia ei fyysisesti revitä pois) ja panostaa entisestään mahdollisimman laajan valokuituverkon rakentamiseen ja ylläpitämiseen kahden verkon sijasta.

 

Mitä tolpille ja kopeille tehdään?

 • Käyttökelpoiset osat menevät uusiokäyttöön ja vanhemmat puretaan ja hävitetään asianmukaisesti ja vastuullisesti.

VALOKUITU JA MUUT KORVAAVAT RATKAISUT

Miksi valokuitu on kuparia parempi?

 • Puhelinverkon kapasiteetti ei ole riittävä nykyisille palveluille ja datansiirron maksimikyky on kuparissa jo saavutettu. Valokuidun datansiirtokyky on toistaiseksi rajoittamaton, eikä fyysistä kaapelia tarvitse päivittää. Valokuitu on pitkän ajan ratkaisu, jota on käytetty jo noin 50 vuotta ja sitä voidaan käyttää toiset 50-100 vuotta eteenpäinkin.

 

Millä alueilla valokuitu on jo saatavilla?

 • Valokuitu on saatavilla jo kaikilla toiminta-alueillamme. Lounea on investoinut jo yli 81 miljoonaa euroa valokuidun rakentamiseen. Kuitua rakennetaan koko ajan lisää ja mukaan tulee uusia alueita. Pyrimme ensisijaisesti tarjoamaan ja rakentamaan korvaavan valokuidun kuparin tilalle.

 

Saavatko kaikki kotitaloudet ja yritykset haja-asutusalueilla valokuidun?

 • Valokuidun rakentaminen arvioidaan aluekohtaisesti erikseen.  Kaikkialle kuidun rakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa.

 

Mistä tiedän onko osoitteeseeni saatavilla valokuitu?

 

Voiko yritys pärjätä pelkillä mobiiliratkaisuilla, jos kuitu ei ole mahdollinen?

 • Jos yrityksen tietoliikennetarve on lähinnä viestintää (soitetaan ja lähetetään sähköpostia) toimii mobiiliratkaisu oikein hyvänä vaihtoehtona. Jos yhteyksiä käytetään liiketoimintasovelluksissa, on valokuitu toimivin ratkaisu. Mobiilia kannattaa kuitenkin siinäkin tapauksessa käyttää varayhteytenä.

 

Säilyvätkö käytössä olevat puhelinnumerot?

 • Kyllä, nykyiset puhelinnumerot on mahdollista säilyttää myös jatkossa.

KORVAAVAT PALVELUT JA HINNOITTELU

Mitä muutos maksaa asiakkaalle?

 • Palveluita on useita ja asiakaskohtaisia ratkaisuvaihtoehtoja on useita. Asiakaspalvelijamme miettivät yhdessä asiakkaan kanssa hänelle parhaan ratkaisun ja tekevät samalla laskeman kyseisen palvelun kustannuksista asiakkaalle. Lounealla on sama hinnoittelu valokuitu- ja mobiilipalveluilleen eri toiminta-alueillaan.

 

Nouseeko palvelujen hinta muutoksen myötä?

 • Palveluita on useita ja asiakaskohtaisia ratkaisuvaihtoehtoja on useita. Yleisesti kuitu- ja mobiilipalvelut ovat kuparipalveluita edullisempia. Asiakaspalvelijamme miettivät yhdessä asiakkaan kanssa hänelle parhaan ratkaisun ja tekevät samalla laskelman kyseisen palvelun kustannuksista asiakkaalle. Lounealla on sama hinnoittelu valokuitu- ja mobiilipalveluilleen eri toiminta-alueillaan.