Turvapuhelin ja kädet
Turvapuhelin ja muut erityislaitteet

Turvapuhelimen saa toimimaan myös ilman lankapuhelinliittymää

Monella toimintarajoitteisella on kotonaan turvapuhelin: Helppokäyttöinen laite, joka hätänappia painamalla ottaa yhteyden palveluntarjoajan päivystykseen, vuorokauden ja vuoden ympäri. Napin painalluksen jälkeen puhelu aukeaa kaiuttimeen, ja tarvittaessa auttaja saapuu paikalle.  Apu ei ole kaukana ja kotona voidaan asua pitempään. Ranteessa pidettävä hälytysranneke mahdollistaa hälyttämisen koko asunnosta, vaikkapa kylpyhuoneesta. 

Mikäs nyt sitten muuttuu? 

Perinteisesti turvapuhelin on kytketty kodin lankapuhelimen rinnalle. Nykyaikaiset turvapuhelimet ovat onneksi kaksitoimisia: Ne pystyvät toimimaan joko lankapuhelinverkossa, tavanomaisen puhelimen rinnalla tai matkapuhelinverkon kautta. Jälkimmäistä varten pitää laitteeseen laittaa SIM-kortti , ja numeron muutos pitää rekisteröidä turvapalvelun tarjoajalle. Palveluntarjoajan henkilökunta tekee tämän, tai vaihtaa jopa koko puhelimen. 

turvapuhelin ja käsi

Mitä minun pitää tehdä?

Ole yhteydessä  turvapuhelinpalvelun toimittajaan ja pyydä sen muuttamista langattomaksi. Kerro mihin asti nykyinen lankapuhelinpalvelu vielä toimii. Asia etenee tästä heidän ohjauksessaan. 

Turvapuhelinpalvelun toimittajia ovat mm. Stella, Esperi Care, eräät kunnalliset sosiaalitoimet, jne.  Lounea ei toimi turvapuhelimen palveluntarjoajana.  Usein turvapuhelimessa on palveluntarjoajan tarra, josta löytyvät yhteystiedot. Tietoa voi myös kysellä kotipalvelusta tai oman kunnan sosiaalitoimesta.

Toimi ajoissa, ja kysy apua jos tarvis: Kysyvä ei tieltä eksy.

MUITA LANKAPUHELINVERKKOA KÄYTTÄVIÄ LAITTEITA

vanhan murtohälytin

Murtohälytin ja ilmotuksenvälitys

Aikoinaan puhelinlinjaa keksittiin käyttää myös murtohälyttimien ja muiden ilmoituksenvälitysjärjestelmien viestintään, eikä juuri muita vaihtoehtoja ollutkaan. Nämä tarpeet ovat edelleen olemassa ja jopa aiempaa monipuolisempia. Käytännössä kaikkeen löytyy korvaava ratkaisu, ja useimmiten nykyään internetin välityksellä. Alan spesialistit pystyvät tarjoamaan korvaavan ratkaisun, rohkeasti vain kysymään.

hissipuhelin

Hissipuhelin

Myös hissien turvakäytössä oleva hissipuhelin on usein käyttänyt lankapuhelinverkkoa. Nyt tähänkin tulee muutos ja hissin puhelin muutetaan käyttämään matkapuhelinverkkoja. Muutokseen on olemassa valmiita pakettiratkaisuja, sama yritys joka huoltaa hissin auttaa mielellään tässäkin asiassa. Kannatttaa aloittaa siirtymä nyt heti, asennukselle on toimitusaikansa. 

Väestönsuoja

Väestönsuojan puhelin

Aikoinaan jo määräykset vaativat lankapuhelimen tuomisen väestönsuojaan. Eivät enää ja minsteriön linjausten mukaan matkaviestin korvaa erityisen väestönsuojan puhelimen. Jos kuuluvuutta ei löydy väestönsuojasta, voidaan asentaa erillinen passiivinen GSM-toistin, joka ei tarvitse edes sähkö toimiakseen. Asiantunteva teleurakoitsija tämänkin pystyy tarjoamaan. 

telefax

Telefax eli faksi

Joskus sekin oli tekniikan viimeinen sana ja uusinta uutta. Nyt on vaikea löytää enää mistään faksia. Matkapuhelinverkon tai voip-puhepalvelun kautta faksien lähettäminen ja vastaanottaminen ei ole kovin luotettavaa, puheelle suunniteltu koodaus ei pärjää kantoaaltodatan luritukselle. Satunnaiseen käyttöön löytyy onneksi helppokäyttöisiä palveluja jotka siirtävät faksit sähköposteihin, esim. Popfax tai Faxapp.