Hyppää pääsisältöön
Front page
28.4.2020
Tags:
etäkokous
videopuhelusovellus
whatsapp
messenger
google hangouts
google meet
google duo
skype
facetime
teams
zoom
jitsi meet
discord
whereby
join.me
viberi
wechat

Virtuaaliset vappubileet, mutta miten?

vappubileet verkossa

Vappu lähestyy, joten viuhkat ja vappupillit valmiiksi! Sattuneista syistä tänä vuonna vapun juhlinta tapahtuukin kotisohvalla, mutta vuonna 2020 juhlaporukan saa helposti kasaan nettiinkin. Erilaisia etäkokous- ja/tai videopuhelusovelluksia on nykyään tarjolla runsaasti – ihan ähkyksi asti! Mikä näistä kaikista parhaiten sopii meidän juhlaporukalle? Haravoimme tarjontaa ja tässä suosituksemme.

Usein käytetyt sovellukset

Pikaviestisovelluksena aloittanut Whatsapp tarjoaa nykyään myös videopuhelut. Whatsapin vahvuus onkin laaja käyttäjäkunta, suuri enemmistö älypuhelimen käyttäjistä. Käyttö on helppoa, luot ryhmän ja soitat  videopuhelun ryhmälle. Rajoituksiakin on: Whatsapin videopuhelut onnistuvat vain mobiililaitteella ja maksimi osallistujamäärä on 4 (versiosta 2.20.50 eteenpäin: 8). Whatsapp vaatii rekisteröitymisen ja puhuu suomea.

Facebookilla on myös toinen suosittu sovellus, Messenger, jota voi käyttää videopuheluihin mobiililaitteiden lisäksi myös PC:llä. Jälkimmäisestä voi olla hyötyä iäkkäämmille käyttäjille ja PC:n kuvan saa helposti olohuoneen televisioon. Suomeakin puhuvalla Messengerillä ryhmävideopuhelun soittaminen on yhtä lailla helppoa, ja osallistujia voi olla jopa 100. Käyttö vaatii Facebook-tilin.

Isojen talojen ilmaiset

Google rynnistää monen sovelluksen voimin, jotka kaikki toimivat myös suomeksi. Google (Hangouts) Meet on osa G.Suite-ratkaisua, enemmänkin yrityskäyttöön, mutta tarjolla on myös 14 vrk ilmainen kokeilu.
Kevyempi ja ilmainen Google Hangouts toimii mobiililaitteissa sekä PC:llä, käyttöön tarvitaan Google-tili. Hangouts tukee maksimissaan jopa 25 osallistujaa. Hämmentävästi lisäksi tarjolla on vielä Google Duo, ilmaiset videopuhelut PC:llä ja mobiileilla max. 12 käyttäjälle. Duo toimii myös ilman Google-tiliä.

Applen laitteiden välillä on jo pitkään voinut soittaa videopuheluita FaceTimen kautta. iPhonen ja iPadin lisäksi näihin liittyminen onnistuu Applen tietokoneilla. Puhelut ovat ilmaisia, käyttö onnistuu suomeksi ja osallistujia voi olla maksimissaan 32.

Ilmaisten puheluiden uranuurtaja oli Skype, joka nyttemmin on osa Microsoftia. Skypeä on kehitetty ison talon resursseilla, ja sille käytetään osin samaa tekniikka kuin kaupallisiin viestintäsovelluksiin (Skype for Business ja Teams). Skypellä voi soittaa maksimissaan 50 osallistujan videokokouksen, eikä järjestäjän tai osallistujien tarvitse edes rekisteröityä. Kokouksen voi luoda yhdellä klikkauksella. PC:llä voit osallistua suoraan selaimessa, mobiililaitteisiin vaaditaan kuitenkin appis, kutsulinkki ohjaa lataamaan. Skypen käyttö sujuu kokonaan suomeksi.

Uudet haastajat

Uudemmista tulokkaista suosituin taitaa olla Zoom, jota käytetään erityisesti korkeakouluissa. Zoomin käyttöliittymä ja helppous on saanut paljon suitsutusta. Zoom vaatii rekisteröitymisen ja tukee myös mobiililaitteita, mutta käyttö tapahtuu toistaiseksi vain englanniksi. Ilmaisversiolla on myös rajoite: Yli 4 henkilön kokoukset voivat kestää maksimissaan 40 minuuttia.  Zoomin tietoturva on myös herättänyt keskustelua, puutteita on toki jo korjattu.

Aivan viime viikkoina suosiota on kerännyt ilmainen ja anonyymisti toimiva Jitsi Meet, joka ei vaadi edes rekisteröitymistä. Jitsi perustuu Linuxin tavoin avoimeen lähdekoodiin ja vapaaehtoisista koostuvaan kehittäjäyhteisöön. Jitsi puhuu suomea (hammasrattaan kautta asetuksiin), sille on saatavana mobiiliappikset ja osallistujien määrää rajoittaa vain serverin laskentateho. Jitsin käyttö on hämmentävän helppoa, uuden kokouksen voi luoda sekunneissa antamalla vain nimen kokoukselle. Kokoukseen liitytään yhtä yksinkertaisesti pelkällä nimellä.  Kokouksen voi suojata salasanalla, voit jakaa PC:llä myös näyttösi ja suuremman yleisön tarpeisiin Jitsi-kokouksen pystyy striimaamaan Youtubessa. Kuvanlaatua on kehuttu, ja pikakokeilun perusteella Jitsi kyllä erottui edukseen.

Eri harrastusporukoilla voi olla myös omia suosikkeja kuten pelureiden ei-ehkä-helpoin Discord. Omat kannattajakuntansa löytyy myös Wherebylle, Join.melle, Viberille, WeChatille…. vaihtoehdoista ei todellakaan ole pulaa.

No minkä valitsen?

Tärkeintä on valita vaihtoehto jonka kanssa osallistujat pärjäävät. Joillekin sovelluksen on oltava suomenkielinen, jollekulle rekisteröityminen uuteen palveluun voi olla kynnyskysymys. Selvitä oman porukkasi rajoitukset etukäteen, joidenkin osallistujien kanssa voi olla hyvä tehdä etäavustettu kenraalinharjoitus etukäteen.

Pienelle porukalle suositukseni on Whatsapp, sen käyttö on hyvin yksinkertaista ja sovellus löytyy jo melkein kaikilta. Isommalle porukalle helpoin on varmasti Jitsi, vaikka se ei ole vielä kovin tunnettu. Jos tämä arveluttaa, tunnetumpi mutta lähes yhtä helppo on Skype.

Lopuksi kannattaa pitää mielessä, että ilmainen sovellus on kompromissi. Toimintavarmuuden sekä toimintojen monipuolisuuden ja tietoturvan osalta varsinaiset yritysratkaisut pesevät ne mennen tullen. Siman makuvivahteita luottamuksellisempia asioita ei ilmaispalveluissa kannata keskustella.

Hauskaa vappua!

 

Latauslinkit

WHATSAPP

https://apps.apple.com/us/app/whatsapp-messenger/id310633997 Apple

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whatsapp&hl=fi Android

 


JITSI

https://apps.apple.com/us/app/jitsi-meet/id1165103905 Apple

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.jitsi.meet&hl=fi Android 

 

 

SKYPE

https://apps.apple.com/app/apple-store/id304878510 Apple

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skype.raider&hl=fi Android

Perttu Paloheimo Lounea

Perttu Paloheimo

tuotepäällikkö, kuluttajatuotteet ja -palvelut

Puhelinnumero:
029 707 0307
Sähköposti:
perttu.paloheimo@lounea.fi