Hyppää pääsisältöön
Front page
Forssan kaupunki referenssi

Forssan sivistystoimi valitsi paikallisen ja palvelevan tietoliikenneyhtiön

Digitalisoituneessa Forssan yhteislyseossa elinehtona on toimiva langaton verkko. Lounea oli Forssan kaupungin sivistystoimelle luonteva ja paras yhteistyötaho verkkopalvelujen toimittajaksi paikallisuutensa, joustavuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi.

Lounea on toimittanut Forssan peruskouluihin, lukioon sekä opistoihin langattomat verkot sekä niihin liittyvän infran ja palvelut. Forssan kaupunki on ollut edelläkävijä monessa digitalisaatioon liittyvässä asiassa ja jokaisella forssalaisella koululaisella onkin laite kaupungin puolesta. Forssan yhteislyseo on tilastoissa Suomen kärjessä, kun mitataan montako laitetta koulussa on per oppilas.

 – Lounean kanssa tehty yhteistyö on valtavan tärkeää digitalisaation kannalta, sillä toimivat verkot ovat sille elinehto. Lounea on ollut tärkeässä roolissa digitalisaatiomme toteutumisessa, Forssan yhteislyseon rehtori Simo Veistola perustelee.

Verkko, mikä kestää kasvavat laitemäärät

Kun opetustoimen digitalisaatio kävi Forssassa kuumimmillaan, laitemäärät lisääntyivät parissa vuodessa noin 300 laitteesta 2500 laitteeseen, mikä vaati verkolta todella paljon.

– Koko homma suunniteltiin yhdessä Lounean kanssa todella fiksusti ja verkko kesti laitteiden määrän kasvun, Forssan kaupungin sivistys- ja tulevaisuustoimialalla järjestelmäasiantuntijana työskentelevä Niko Sutinen kertaa.

– Tässäkin rakennuksessa on parhaimmillaan yli 500 oppilasta, joilla on läppäri ja mahdollisesti oma puhelin verkossa, Veistola jatkaa.

”Paikallinen firma, paikalliset verkot ja paikalliset tekijätkin”

Forssan kaupungilla on takanaan pitkä yhteistyö Lounean kanssa. Hankitut palvelut ovat kasvaneet ja kehittyneet vuosien varrella.

– Lounea on toimittanut meille kokonaispaketin palveluineen, mikä helpottaa meidän työtämme todella paljon. Meidän täällä lukiossa ei tarvitse hoitaa verkkoon liittyviä asioita. Kun joku kipukohta löytyy, se tunnistetaan nopeasti ja siihen puututaan. Olemme voineet myös luottaa siihen, että jos meille tulee ongelmia tai tarpeenne kasvavat, Lounea reagoi niihin, Veistola kiittelee.

– He tarjoavat fyysisten laitteiden lisäksi palvelua, mikä on ehdottoman tärkeää. He ovat paikallinen firma, heillä on paikalliset verkot ja paikalliset tekijätkin. On hienoa, että sieltä saa ihmisen kiinni, eikä tarvitse pelkän help deskin kanssa jutella, Sutinen jatkaa.

Tiedot varmistetaan pilveen

Pilvipalvelut ja niiden hyödyntäminen ovat yleistyneet kuntasektorilla merkittävästi viime vuosien aikana, ja viimeinen sysäys käyttöönottoihin tuli koronan myötä viime vuonna. Aikaisemmin hallinto- ja opetuspuolella tiedostojen tallennus tehtiin usein on-premise-ohjelmistoihin, eli käyttäjien omalle palvelimelle paikallisesti asennettuihin ohjelmistoihin. Näin toimittiin myös Forssan kaupungissa.​

”Pilvipalveluiden hyödyntämisen tarvittava tekniikka on ollut taustalla jo pitkään, mutta koronan myötä toimintatapa ja -kulttuuri sekä ihmisten osaamistaso ovat kehittyneet”, kertoo Forssan kaupungin sivistystoimen järjestelmäasiantuntija Niko Sutinen.

Forssan kaupunki on ottanut Office365-ohjelmiston käyttöön vuonna 2015, ja vähitellen sen työkaluja on hyödynnetty yhä laajemmin. Lisenssejä Forssalla on useita satoja oppilaista kaupungin työntekijöihin, joten tiedostojen määrä pilvipalvelussa liikkuu myös suurissa lukemissa. ”Varmuuskopioinnin merkitys nousi huomattavasti, kun siirryimme etätyöskentelyyn ja etäkouluun”, kertoo Forssan tietohallintopäällikkö Mikko Niskanen.

Varmuuskopiointi on monelle perusoletus

Suurin osa tiedostojen katoamisista johtuu inhimillisistä virheistä, kun käyttäjä esimerkiksi vahingossa poistaa tärkeän tiedoston. Valitettavan usein luullaan, että pilvipalveluihin peruspakettiin, kuten Office 365 -ohjelmistoon, kuuluu automaattisesti varmuuskopiointi.

”Pilvipalvelun tiedosto saattaa säilyä kopiona noin kuukauden, mutta toisinaan tiedoston poistaminen huomataan vasta tämän aikaikkunan jälkeen, jolloin ilman varmuuskopiointipalvelua ei ole mitään enää tehtävissä”, Niskanen avaa varmuuskopioinnin tärkeyttä.

Usein varmuuskopioinnin tarpeeseen herätäänkin vasta silloin, kun ensimmäinen vahinko ja tiedostojen menettäminen on tapahtunut. ”Jos tiedostot on vain yhden käyttäjän varassa tallennettuna esimerkiksi pelkästään hänen koneelleen, niin riskinä on menettää tärkeitäkin tiedostoja tai asiakirjoja”, Sutinen kuvailee.

Juuri näistä syistä Forssassa on haluttu kiinnittää huomiota varmuuskopiointiin. Tiedostojen käsittely on tarkoitus siirtää kokonaisuudessaan pilveen, jolloin käyttäjillä tulee olla varmuus siitä, että heidän tiedostonsa ovat hyvissä käsissä.

Käyttöönotto on asiakkaalle vaivaton projekti

Office 365 -tiedostojen varmistaminen on melko kevyt projekti. Varsinkin, kun sen hoitaa alan asiantuntija. Forssan kaupungin kumppani IT-asioissa on jo pitkään ollut Lounea, joka toimii Nexeticin varmuuskopiointituotteiden jälleenmyyjänä. ”Meidän ei itse tarvinnut tehdä varmuuskopioinnin käyttöönotossa juurikaan mitään, vaan meidän toiveidemme mukaan määriteltiin asennuksen yksityiskohdat ja Lounean asiantuntijat hoitivat kaiken muun”, Sutinen kertoo.

Palvelua pilotoitiin ennen laajempaa käyttöönottoa, ja varmuuskopioinnin todettiin kaiken kaikkiaan toimivan hyvin ja sisältöjen tallentuneen ongelmitta: ”Tuote on toiminut moitteettomasti, vaikka akuutteja katoamistilanteita ei onneksi vielä ole montaa ollutkaan. Helpottavaa kuitenkin tietää, että käyttäjien tiedostot ovat turvassa tosipaikan tullen”, Niskanen summaa.