Hyppää pääsisältöön
Front page
5.6.2018
Tags:
Tietoturva
mobiiliturva

Kuusi helppoa tietoturvavinkkiä puhelimen käyttöön

Tietoturvavinkit puhelimen käyttöön

Keräsimme kuusi helppoa tietoturvavinkkiä, jotka kannattaa laittaa kuntoon koko perheen puhelimiin. On hyvä muistaa, että kaikki älypuhelimet ovat alttiita nettihuijauksille ja salasanojen kalastelulle, vaikka ylivoimaisesti suosituin mobiilikäyttöjärjestelmä hyökkäyksille onkin Android, jota käyttävät mm. valmistajat Huawei, Samsung ja LG.

 

1. Päivitä puhelimen ohjelmisto ja sovellukset

Ohjelmistoihin ja sovelluksiin julkaistavien päivitysten tarkoituksena on yleensä korjata mm. turvallisuusongelmia, joita verkkorikolliset käyttävät hyödykseen. Muista siis pitää laitteesi ohjelmisto ja sovellukset aina ajan tasalla. Sovelluskaupan ja puhelimen asetuksista kannattaakin kytkeä automaattiset päivitykset päälle.

 

2. Lataa sovelluksia vain luotettavasta lähteestä

Lataa sovelluksia vain laitteen oman sovelluskaupan (esim. Google Play) kautta. Android-puhelimissa on mahdollista ladata sovelluksia myös suoraan www-sivujen tai muiden sovelluskauppojen kautta, mikäli laitteessa oletuksena olevan eston ottaa pois päältä. Tällöin riski saastuttaa laite kasvaa merkittävästi. Mikäli tallennat luottokorttitietosi sovelluskauppaan, suosittelen ottamaan käyttöön erillisen ostosten vahvistamisen salasanalla, ainakin lasten laitteisiin.

 

3. Tarkista sovelluksille annetut oikeudet

Vaikka toimit kohdan 2 mukaisesti ja lataat vain sovelluskaupan kautta sovelluksia, on silti mahdollista, että tulet asentaneeksi ns. valesovelluksen tai sovelluksen, joka kerää laitteen ja käyttäjän tietoja. Sovelluksilla voi olla esimerkiksi pääsy laitteen kameraan, paikannus­tietoon ja kalenteriin, joiden kautta ne saavat kerättyä käyttäjästä paljon tietoja. Onkin tärkeää olla hereillä hyväksyessään oikeuksia puhelimen toimintoihin sovelluksen asennuksen yhteydessä. Esimerkiksi, jos askelmittari sovellus pyytää lupaa käyttää puhelimen yhteystietoja, on syytä epäillä sovelluksen aitoutta ja jättää kyseinen sovellus asentamatta.

 

4. Varmuuskopioi puhelimestasi kaikki tärkeä

Mikäli puhelin häviää, varastetaan tai joudut syystä tai toisesta nollaamaan laitteen tehdasasetuksille, on huomattavasti mukavampaa palauttaa varmuuskopiot esim. yhteystiedoista ja valokuvista kuin aloittaa tyhjältä pöydältä. Puhelimen tärkeiden sisältöjen automaattinen varmuuskopiointi onkin suositeltavaa ottaa aina käyttöön. Esimerkiksi Android-laitteissa yhteystiedot ja kalenterin voi synkronoida Google-tilille, kuvat Google Photos -sovellukseen ja iOS-laitteissa (Apple) iCloudiin. Edellä mainittujen lisäksi useimmat laitevalmistajat tarjoavat myös oman sovelluksen varmuuskopiointiin, jolla varmuuskopion voi tehdä esim. puhelimeen erikseen asennettavaan muistikorttiin tai laitevalmistajan omaan pilvipalveluun.

 

5. Ota käyttöön näytön lukitus

Puhelimen merkki ja malli vaikuttavat siihen, mitä eri näytön lukitustapoja voit määrittää. Vaihtoehtoja on nykyään paljon, kuten suojakoodi, piirrettävä kuvio, kirjoitettava salasana, sormenjälkitunnistus ja kasvojentunnistus. Lukitustapaa määrittäessä kannattaa ottaa käyttöön myös automaattinen lukitus. Lukitusnäytölle on usein myös mahdollista lisätä tekstiä, kuten omat yhteystiedot mihin voi ottaa yhteyttä, mikäli joku löytää kadonneen laitteen. Näytön lukituksen lisäksi SIM-kortin PIN-koodi tulisi vaihtaa, tällä estetään liittymän luvaton käyttö toisessa laitteessa.

 

6. Suojaa puhelin tietoturva-sovelluksella

Nykyään puhelimella hoidetaan samat asiat kuin tietokoneella; teet ostokset, luet sähköpostit, maksat laskut, käytät some-tilejäsi ja tallennat luottamuksellisia tietoja laitteen muistiin. Usein kuitenkin unohtuu, että puhelinta käyttäessä on samat tietoturvauhat kuin tietokoneellakin, miksi et siis tarvitsisi puhelimelle tietoturva-sovellusta? Tietoturva-sovellus tulisi erityisesti asentaa Android-laitteisiin, sillä Android on mobiilikäyttöjärjestelmistä ylivoimaisesti haavoittuvin.


Lue myös aikaisempi artikkelimme Viisi yleisintä harhaluuloa tietoturvasta